Cukier powoduje próchnicę – to hasło słyszeli chyba wszyscy, ale mało kto wie, że nie mniej ważne są także inne czynniki. Jedzenie słodkich rzeczy przyczynia się do tego, że w naszej jamie ustnej pojawiają się kwasy będące pożywką dla bakterii. Jednakże taka sytuacja ma miejsce w przypadku wszystkich produktów, które dostarczają nam węglowodanów. Mowa tu także o razowym pieczywie czy warzywach, które przecież są bardzo zdrowym elementem diety. Zatem należy wziąć pod uwagę fakt, że to nadmiar cukru i brak odpowiedniej higieny jamy ustnej przyczynia się do rozwoju próchnicy. Z tego też powodu każda osoba, która chce mieć zdrowe i silne zęby, musi o nie dbać i np. myć po każdym posiłku. Dodatkowo osoby ze skłonnością do próchnicy mogą także rozważyć zamianę części cukru w swojej diecie na ksylitol, który ogranicza fermentację bakterii w jamie ustnej.
Czy cukier powoduje cukrzycę?
Sugerując się nazwą, można uznać, że to cukier jest głównym powodem cukrzycy. Jak jest jednak w rzeczywistości? Sprawa jest nieco bardziej skomplikowana. W zależności od rodzaju, na wystąpienie cukrzycy mogą mieć wpływ czynniki genetyczne (cukrzyca typu 1, cukrzyca typu LADA) lub niezdrowy styl życia (cukrzyca typu 2). Cukier ma więc znaczenie w kontekście cukrzycy typu drugiego, jednakże nadal jest jednym (ale nie jedynym) z elementów wystąpienia tej choroby.
Wśród przyczyn cukrzycy typu drugiego wymienia się:
- zbyt kaloryczną dietę,
- mało aktywny tryb życia,
- nadmierną masa ciała,
- spożywanie tłuszczów trans, a także dużej ilości nasyconych kwasów tłuszczowych i cukrów prostych.
Więcej na temat ten temat czytaj na: http://mojlapanow.pl/cukier-musi-byc-szkodliwy/
Czy cukier powoduje otyłość?
Przyczyn otyłości jest bardzo wiele, ale sprowadzić je można przede wszystkim do nadmiernego spożycia produktów, ponad zapotrzebowanie kaloryczne. W skrócie: kiedy jemy za dużo, a jednocześnie poruszamy się zbyt mało, to nasza masa ciała po prostu rośnie. Zatem jeśli chcemy jeść to co nam smakuje, pozostańmy otwarci na nowe smaki i nowe propozycje. Szukajmy zdrowszych wersji ulubionych posiłków.
Niestety ludzie coraz częściej kupują gotowe, przetworzone jedzenie, które jest mało zasobne w cenne składniki odżywcze takie, jak witaminy, błonnik pokarmy czy składniki mineralne. W zamian za to wybieramy żywność, która zostaje szybko strawiona i nie dostarcza nam wielu cennych składników odżywczych. Coraz częściej sięgamy także po przekąski, które zjadamy w drodze do pracy czy domu, bo najzwyczajniej nie mieliśmy czasu na pełnowartościowy posiłek.
Problemem ponadto są zaburzenia odżywiania, które obecnie są wykrywane u coraz większej części populacji. Silny stres, nadmiar kłopotów lub codziennych obowiązków przyczynia się do tego, że wpadają oni w błędne koło objadania się. Pamiętać jednak należy, że w tej sytuacji konieczna jest pomoc specjalisty.
Bez wątpienia jedzenie cukru w nadmiarze zwiększa ryzyko chorób dietozależnych – niestety co do tego nie ma chyba najmniejszych wątpliwości. Jednakże warto mieć świadomość, że jeżeli jest on elementem dobrze zbilansowanej, zdrowej diety, to niekoniecznie musi wpływać negatywnie na organizm. Sam cukier nie jest bezpośrednią przyczyną chorób takich jak np. cukrzyca czy choroba niedokrwienna serca. To nieumiarkowanie w jego jedzeniu, niezdrowa dieta ogółem i brak aktywności fizycznej przyczynia się do wystąpienia tych schorzeń. A więc, to my sami decydujemy, czy zachowamy zdrowie na długie lata, czy będą towarzyszyć nam przykre tego konsekwencje.
Napisz komentarz
Komentarze