Reklama
Reklama

W jakich produktach występuje aspartam?

Aspartam to jeden z najpopularniejszych słodzików, który zastępuje cukier w wielu produktach. Daje słodki posmak, a do tego jest niskokaloryczny. W jakich produktach do spożycia można spotkać ten popularny słodzik?

Zanim dowiemy się, w jakich produktach występuje aspartam, warto wspomnieć, czym jest. Aspartam to słodzik - środek syntetyczny, spożywczy pochodzenia chemicznego o bardzo niskiej ilości kalorii. Dzięki swojemu słodkiemu smakowi – ok. 200 razy słodszy niż sam cukier, z powodzeniem jest stosowany w produktach żywnościowych. Należy do grupy estrów peptydowych o kodzie E951, a jego zadaniem jest rekompensata braku cukru lub tłuszczu. Po produkty z aspartamem sięgają chętnie diabetycy. Jego nieduża ilość daje słodki posmak porównywalnych z łyżeczką cukru, ale za to nie zawiera prawie wcale kalorii. Mimo swojego pochodzenia syntetycznego aspartam może być bez przeszkód stosowany w żywności czy lekach zgodnie z przepisami i normami Unii Europejskiej. Więcej informacji na temat samego związku w artykule „Aspartam – czym tak naprawdę jest i czy należy się go obawiać?”. A w jakich produktach można go spotkać?

Produkty żywnościowe zawierające aspartam

Z racji tego, że aspartam z powodzeniem zastępuje cukier, stosowany jest w wielu produktach żywnościowych. Jednym z najbardziej popularnych i powszechnie znanych produktów z aspartamem jest guma do żucia. To właśnie aspartam zapewnia jej słodki smak i daje możliwość stworzenia produktu „bez cukru”. Równie popularnymi produktami z aspartamem są napoje słodzone – gazowane. One również są słodkie, mimo że nie zawierają olbrzymiej ilości cukrów.

Aby nieco osłodzić naturalne produkty, producenci stosują aspartam np.: w niektórych jogurtach, czy smakowych wodach mineralnych. Wiele osób nie lubi naturalnego posmaku wymienionych produktów, dlatego producenci stosują aspartam. Dotyczy to również mrożonych herbat czy rozpuszczalnego kakao.

Sportowcy znajdą słodzik w swoich produktach typu napoje izotoniczne. Zastępuje on cukier i daje słodki posmak, a nie nabija sztucznych i pustych kalorii zaraz po treningu.

Dla miłośników słodkich deserów też są produkowane galaretki czy mrożone desery bez cukru. Jest to szczególnie ważne dla osób na diecie, które kochają się w słodkościach, łakociach, a nie mogą pozwolić sobie na tradycyjne ciasto pełne kalorycznego cukru.

Aspartam dostępny w lekach

Popularny słodzik, jakim jest aspartam, dostępny jest także w lekach. Zastępuje on cukier, ale także nadaje zazwyczaj okropnym w smaku lekom słodki smak. Dzięki temu są lepiej przyswajalne smakowo dla wielu osób.

Pierwszą grupą produktów z aspartamem są tabletki musujące. Dotyczy to minerałów, witamin czy leków, które rozpuszczane są w wodzie. Aspartam dostępny jest także w tabletkach do ssania.

Aspartam często wchodzi w skład leków na przeziębienie czy grypę w saszetkach. Mowa jest o preparatach doustnych w formie granulatu. Popularne leki na bóle gardła, przeziębienie, gorączkę zawierają zamiast cukrów aspartam.

Aspartam jest produktem, który z powodzeniem zastępuje cukier. Spotykany jest w różnych grupach produktów, od łakoci, przez napoje, żywność naturalną po leki. Dzięki swym walorom smakowym sprawia, że osoby na diecie nadal mogą raczyć swoje podniebienie słodkościami, a osoby chorujące nie kojarzą przyjmowania leków z okropnym przeżyciem smakowym.

Więcej o autorze / autorach:
Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze

zachmurzenie umiarkowane

Temperatura: 1°C Miasto: Gostynin

Ciśnienie: 1029 hPa
Wiatr: 5 km/h

Ogłoszenia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama