Ellinikos kafes

Nadeszła jesień, więc chłodniejsze dni. Wtedy lubimy usiąść w fotelu i rozkoszować się aromatem ulubionej kawy. Może dobrym pomysłem na poprawę nastroju w takie dni będzie kawa i to grecka - Ellinikos kafes. Historia tejże kawy jest ciekawa.

Grecy przez 400 lat byli pod okupacją turecką. Grecy zasmakowali w tureckiej kawie i sprzedawali ją w postaci mielonej. To pomysł braci Loumidis Papagalos. Stąd do dziś mamy i taką kawę. Do 50 lat XX wieku kawę tą nazywano turecką. Po 1974 roku kawa grecka pozostała już w słowniku greckim na stałe. Tyle jeśli chodzi o historię. Sposób przyrządzania kawy greckiej jest także ciekawy. Tradycyjnie kawę parzymy w tygielku briki. Do briki nalewamy wodę, cukier i kawę. Czekamy kiedy kawa się zaparzy, ale nie mieszamy, następnie zdejmujemy z palnika i wlewamy do filiżanki. Kawę podajemy ze szklanką wody i słodkościami.

Badania wykazują, że grecka kawa to tzw. napój młodości. Wpływa dobrze na układ krążenia. Grecy żyją dłużej niż mieszkańcy pozostałej części Europy.

To w jaki sposób zamówimy kawę taką dostaniemy. Musimy od razu powiedzieć ile słodzimy. Według greckiej skali jest klika poziomów tzw „słodkości”. Skietos – bez cukru, Me oligi – pół łyżeczki, Metrios – jedną łyżeczkę i Glikos – dwie łyżeczki. Kawa grecka może być na ciepło, ale i frappe, freddo i inne. Jest możliwość zamówienia kawy meraklidikos, to znaczy gotuje się na małym ogniu przez 20 minut. Każdy słyszał o wróżeniu z kawy. W Grecji nazywa się to kefamandija.

1 października obchodzimy Światowy Dzień Kawy. Warto spróbować nowych smaków. Ja mas!

Renata Mielniczuk

Więcej o autorze / autorach:
Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze

Czytelnik 26.09.2020 13:36
Pięknie Pani pisze. Uwielbiam te felietony. Niebywały talent. Może kiedyś przeczytam książkę Pani pióra?

zachmurzenie małe

Temperatura: 5°C Miasto: Gostynin

Ciśnienie: 1023 hPa
Wiatr: 9 km/h

Ogłoszenia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama