Skąd pochodzi makaron?
Skąd pochodzi makaron? Wielu powie zapewne, że z Włoch i będzie to… błąd! Według znalezisk archeologicznych wszystko wskazuje na to, iż ojczyzną makaronu są Chiny. To właśnie stamtąd trafił on do Europy za sprawą weneckiego podróżnika Marco Polo. Nie można natomiast odebrać Włochom jednego. Tego, że wypromowali makaron na całym świecie i dzięki temu dodaje się go obecnie do dań bez względu na pochodzenie kuchni.
Co to jest makaron?
Krótka historia za nami, teraz czas na konkrety. Czym jest zatem makaron? Najprościej rzecz ujmując, jest to produkt żywnościowy, którego głównymi składnikami są woda, mąką i czasami jajka (tzw. makaron jajeczny). Makaron może przyjmować różne kształty i posiadać rozmaite zastosowania. Do najpopularniejszych gatunków pasty należą: spaghetti (długie nitki), tagliatelle (wstążki), penne (rurki), fusili (świderki), lasagne (płaskie, szerokie plastry), pappardelle (szerokie wstążki) oraz conchiglioni (muszle).
Dlaczego warto jeść makaron? Z prostego powodu – dostarcza on organizmowi niezbędnych węglowodanów złożonych, które uwalniają się powoli, dostarczając tym samym energię przez dłuższy czas.
Propozycje na makaronowe potrawy
Szukasz makaronowych inspiracji? Sprawdź poniższe przepisy:
- https://uwielbiam.pl/przepis/makaron-z-pesto-oliwkami-i-tunczykiem – ekspresowy makaron z czerwonym pesto, oliwkami, tuńczykiem i świeżą bazylią;
- https://uwielbiam.pl/przepis/zupa-brokulowa-z-serkiem-topionym – niezwykle kremowa zupa brokułowa z serkiem topionym;
Gotowy na makaronową ucztę? Zatem widelec w dłoń! Życzymy smacznego!
Napisz komentarz
Komentarze