Ziemniaki na święta: 3 propozycje świątecznych dań z piekarnika – pysznie i elegancko!

Ziemniaki to jedno z najpopularniejszych warzyw spożywanych przez Polaków. Jemy je głównie jako smaczny dodatek do obiadu w postaci puree. Bardzo popularne są kluski śląskie, placki ziemniaczane oraz ruskie pierogi, w skład których wchodzą ziemniaki. Z pewnością dania te znajdą się u wielu osób na świątecznym stole. Osoby, którym lepienie oraz smażenie zajmuje zbyt dużo czasu, mogą zdecydować się na świąteczne dania z piekarnika. Oto trzy propozycje!

Ziemniaki w atrakcyjnej cenie na co dzień i od święta

Pomimo wzrostu cen produktów spożywczych cena ziemniaków w dalszym ciągu jest w miarę przystępna. Promocja na ziemniaki pozwoli nam na zakup warzyw spożywanych niemal codziennie w atrakcyjnej cenie. Warto z niej skorzystać – zwłaszcza przed świętami Bożego Narodzenie, gdy mamy mnóstwo innych wydatków związanych z przygotowywaniem wigilijnej strawy oraz kupowaniem prezentów dla najbliższych. 

1. Ziemniaki z rozmarynem oraz sokiem z cytryny – idealne jako dodatek do ryb

W pierwszy oraz drugi dzień świąt Bożego Narodzenia spotykamy się z rodziną przy świątecznym obiedzie. Oprócz ryb serwowane są także mięsa tj. pieczona kaczka, gęsina, rolady wołowe czy też karkówka w sosie własnym. Ziemniaki z rozmarynem oraz z sokiem z cytryny sprawdzą się jako dodatek do dań mięsnych oraz wszelkiego rodzaju ryb. Jak przyrządzić pieczone ziemniaki? Wystarczy obrać ziemniaki, pokroić je na ósemki, umieścić w naczyniu żaroodpornym, skropić oliwą z oliwek i sokiem z cytryny oraz doprawić solą, pieprzem i rozmarynem. Pieczemy je pod przykryciem do uzyskania złocistego koloru. 

2. Gołąbki nadziewane tartymi ziemniakami – alternatywa dla gołąbków z ryżem oraz mięsem

Gołąbki z ryżem oraz mięsem to popularne świąteczne danie. Podajemy je z sosem grzybowym lub pomidorowym. Możemy je dusić na wolnym ogniu lub piec w piekarniku. W Niemczech bardzo popularne są gołąbki z mięsem. Podawane są one z ziemniakami oraz sosem pieczeniowym. Z kolei Grecy słyną z tzw. dolmadakia. Są to małe gołąbki (wielkości kciuka) z liści winogrona. Możemy się spotkać z wersją wegetariańską oraz z dolmadakia z ryżem i mięsem. Podawane są one z sosem koperkowo-cytrynowym. 

 

golabki nadziewane tartymi ziemniakami

W niektórych rejonach Polski popularne są gołąbki nadziewane tartymi ziemniakami. Smakują one rewelacyjnie! Warto sięgnąć po przepis na gołąbki z ziemniakami i spróbować czegoś nowego. Być może niektórzy pamiętają smak gołąbków z pyrami z dzieciństwa. Do zrobienia potrzebujemy starte, surowe ziemniaki, kaszę manną, jajka, cebulę oraz odrobinę oleju. Możemy sięgnąć po wędzony boczek. Szukając produktów w atrakcyjnej cenie, możemy skorzystać z internetu, gdzie znajdziemy wszystkie gazetki promocyjne w jednym miejscu

3. Proste i smaczne danie z piekarnika – ziemniaki z pulpetami oraz warzywami z sosem pomidorowym

Ziemniaki z piekarnika z pulpetami i warzywami w sosie pomidorowym to kompletne danie, które zrobimy w jednym naczyniu. Mięso mielone wyrabiamy tak samo, jak na kotlety. Formujemy je w średniej wielkości klopsy. Warzywa (ziemniaki, cukinii, bakłażany oraz paprykę) kroimy na duże kawałki. Cebulę oraz czosnek drobno kroimy. Wszystkie składniki wkładamy do dużego naczynia żaroodpornego i zalewamy pulpą pomidorową. Całość doprawiamy solą, pieprzem, przyprawą chili oraz oregano. Możemy dodać odrobinę oliwy. Danie pieczemy przez około 60 minut w temperaturze 200 stopni. 

 

proste i smaczne danie z piekarnika ziemniaki z pulpetami oraz warzywami z sosem pomidorowym

Świąteczne dania z piekarnika są znacznie łatwiejsze w przygotowaniu. Możemy sięgnąć po przepisy naszych babć lub spróbować ugotować bardziej nowatorskie dania inspirując się daniami z całego świata. 

Więcej o autorze / autorach:
Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze

zachmurzenie duże

Temperatura: 5°C Miasto: Gostynin

Ciśnienie: 1029 hPa
Wiatr: 12 km/h

Ogłoszenia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama