Zalecenia dotyczące warunków przetrzymywania żywych ryb:
- baseny - szczelne, o gładkich ścianach i gładko zakończonych krawędziach,
- woda - czysta, natlenowana lub napowietrzana; wyminą 1/3 objętości wody basenu co 12 godzin,
- zagęszczenie - maksymalne zagęszczenie przy stosowaniu natlenowania wody 1 kg masy ryby/l wody,
- optymalna temp. wody 4-6°C max 10°C,
- ryby bez widocznych uszkodzeń - ryby, które posiadają rany i inne uszkodzenia ciała powinny być uśmiercane w sposób humanitarny niezwłocznie po przybyciu do sklepu.
Główny Lekarz Weterynarii zaleca, aby sprzedaż ryb odbywała się wyłącznie po uprzednim ich humanitarnym uśmierceniu w miejscu do tego przystosowanym tj. osłoniętym lub wydzielonym tak, aby uniknąć udziału i obecności osób trzecich.
Zabrania się uśmiercania ryb w obecności dzieci (art. 34 ust. 4 pkt 2 ustawy o ochronie zwierząt).
W przypadku braku możliwości uboju karpia przed sprzedażą, opakowanie stosowane do przenoszenia ze sklepu żywych ryb powinno zawierać wodę – podstawowe znaczenie ma zapewnienie rybie możliwości przyjęcia naturalnej pozycji, dlatego kluczowym jest rozmiar opakowania, tak aby ryba nie znajdowała się w nienaturalnej pozycji lub nie była wygięta bez możliwości zmiany pozycji. Dotyczy to w szczególności pojemników o sztywnych ścianach, chociaż także ma znaczenie w przypadku foliowych toreb. Z uwagi na brak możliwości stałego napowietrzania ilość wody w opakowaniu powinna być co najmniej w stosunku 1:2 masy karpia do objętości wody.
Niestosowanie się do powyższych zaleceń może skutkować karą pozbawienia wolności do lat 3 (art. 35 ust. 1a ustawy o ochronie zwierząt), a w przypadku szczególnych okrucieństw kara wynosi do lat 5.
mł. asp. Paweł Klimek
KPP Gostynin
Napisz komentarz
Komentarze