W spotkaniu uczestniczyła także pani Izabela Chmiel vel Chmielecka, Naczelnik Wydziału Gospodarki Komunalnej, Ochrony Środowiska, Rolnictwa i Leśnictwa.
Zarybianie odbywa się wiosną i jesienią. Obecnie zarybiane będą (po połowie zakupionego narybku) dwa wyznaczone jeziora. Planowane jest zakupienie takich ryb jak: lin, karaś, karp, płoć i szczupak. Ryby muszą pochodzić z pewnego, dobrego źródła, gdzie wiadomo że są zdrowe i posiadają atest. Zachowanie środków ostrożności jest niezbędne, aby ryby nie przenosiły chorób.
Wędkarze przestrzegają regulaminu, który mówi, jakie rodzaje ryb są odławiane, jaka musi być ich wielkość itd. Zbyt mały narybek przetrwa w znikomym procencie, gdyż przede wszystkim staje się pokarmem dla drapieżników, jak np. suma. Właśnie dlatego zaplanowane jest zakupienie większych ryb.
Napisz komentarz
Komentarze