W ostatnich latach na terenie powiatu gostynińskiego każdego roku odnotowuje się do kilkudziesięciu zdarzeń związanych z pożarem sadzy w kominie.
Regularne czyszczenie komina to podstawa. Właściciele domów często zapominają o obowiązku okresowego czyszczenia przewodów kominowych. To sprawia, że sadza osiada w kominie i powoli, ale skutecznie zatyka go. Gromadząca się sadza hamuje strumień spalin - wystarczy zaledwie warstwa sadzy o grubości kilku milimetrów, by wywołać pożar. Lepiej nie robić tego na własną rękę i zlecić to kominiarzowi.
Jak temu zapobiec?
- Pal w piecu lub kominku paliwem dobrej jakości.
- Nie spalaj w urządzeniu grzewczym żadnych odpadów. Utylizuj je zgodnie z obowiązującymi przepisami.
- Usuwaj zanieczyszczenia z przewodów dymowych i spalinowych w okresach ich użytkowania:
1) od palenisk zakładów zbiorowego żywienia i usług gastronomicznych ‒ co najmniej raz w miesiącu, jeżeli przepisy miejscowe nie stanowią inaczej;
2) od palenisk opalanych paliwem stałym niewymienionych w pkt 1 ‒ co najmniej raz na 3 miesiące;
3) od palenisk opalanych paliwem płynnym i gazowym niewymienionych w pkt 1 ‒ co najmniej raz na 6 miesięcy.
- Co najmniej 1 raz w roku zleć przeprowadzenie okresowej kontroli stanu technicznego przewodów kominowych (dymowych, spalinowych i wentylacyjnych) osobie posiadającej odpowiednie uprawnienia – Mistrza Kominiarskiego.
W przypadku pożaru sadzy należy:
- Niezwłocznie powiadomić straż pożarną (telefon alarmowy 112).
- Ewakuować osoby będące w budynku.
- Wygasić ogień w urządzeniu grzewczym. Najważniejsze - nigdy nie gasić pożaru wodą.
- Zamknąć dopływ powietrza do pieca.
Napisz komentarz
Komentarze