Uroczystość była podsumowaniem warsztatów kulinarnych podczas, których uczono się przygotowywać zdrowe pasty kanapkowe według przepisów dietetyka klinicznego Piotra Zduńczyka. Na warsztatach przygotowywane były m.in. owocowe jogurty, szaszłyki owocowe i owocowe budynie.
Podczas wygłoszonej prelekcji Piotr Zduńczyk zachęcał do zdrowego jedzenia i aktywnego spędzania czasu. Przypomniał jak ważna dla naszego życia i zdrowia jest woda.
Po prelekcji odbyły się indywidualne konsultacje.
W części artystycznej wystąpiła Zenona Radzka, poetka ziemi gostynińskiej, dzieci z oddziału przedszkolnego ze Szkoły Podstawowej im. Orła Białego w Białotarsku, zespół ludowy „Grzybowianki" z Gminy Słubice. Wszyscy artyści przygotowali swoje programy tematycznie związane z seniorami.
W trakcie uroczystości uhonorowano najstarszych obecnych na sali seniorów, życząc Im zdrowia, szczęścia i długich lat życia. Dwie seniorki otrzymały upominki w postaci książek pt." Zdrowie na talerzu".
Na koniec odbyło się wspólne śpiewanie popularnych piosenek biesiadnych oraz degustacja zdrowych past kanapkowych, jogurtów, budyni, owoców, a także zdrowych ciast (pierników, ciast drożdżowych, rogalików, ciast marchewkowych i innych) przygotowanych przez KGW w Białotarsku.
Na stolikach były wydrukowane teksty piosenek biesiadnych oraz przepisy past kanapkowych, opracowanych według receptury Piotra Zduńczyka, które można było zabrać do domu i wykorzystać we własnej diecie.
Uroczystość odbyła się w siedzibie OSP w Białotarsku. Na uroczystość byli zaproszeni przedstawiciele władz gminnych, powiatowych, kościelnych i seniorzy.
Wójt Edmund Zieliński życząc seniorom wszelkiej pomyślności zapewniał o kolejnych podobnych spotkaniach.
Uroczystość w Białotarsku była zadaniem dofinansowanym ze środków budżetu Województwa Mazowieckiego w ramach projektu pod nazwą „Bony dla seniorów" realizowanego przez Stowarzyszenie Radomskie Centrum Przedsiębiorczości.
Anna Woźniak/and.
Napisz komentarz
Komentarze