W dniach 29 XI - 2 XII 2017 r. w Grecji miało miejsce pierwsze międzynarodowe spotkanie projektowe, którego gospodarzem była szkoła w Heraklionie. Celem wizyty było dokładne omówienie poszczególnych etapów projektu, harmonogramu działań i upowszechniania rezultatów, a także zaplanowanie wydatków w ramach obowiązujących kategorii budżetowych. Naszą szkołę reprezentowały nauczycielki: Renata Zalewska oraz Agnieszka Grusiecka.
Gdy przybyłyśmy do Heraklionu, na lotnisku powitała nas grupa nauczycieli ze szkoły 37 Dimotiko. Wieczorem wszyscy spotkaliśmy się na kolacji, na którą zaprosili nas gospodarze. Kolejne dwa dni pobytu były pracowite, a program bardzo napięty. Większość czasu spędziliśmy w szkole, gdzie zostaliśmy niezwykle serdecznie przyjęci przez dyrektora szkoły, pozostałych nauczycieli oraz uczniów, którzy specjalnie na tę okazję przygotowali piosenki w języku angielskim oraz zaprezentowali ludowe tańce greckie. Zostaliśmy także obdarowani własnoręcznie robionymi przez nich ozdobami świątecznymi. Niestety nie mogliśmy robić zdjęć, gdyż greckie prawo zabrania fotografowania i publikowania zdjęć uczniów.
Podczas roboczej części wizyty każda szkoła partnerska przedstawiła prezentację kraju, miasta i szkoły. Wszyscy starali się pokazać najpiękniejsze i najciekawsze miejsca, bogatą tradycję i kulturę. Omówiliśmy też szczegółowo działania projektowe, kwestie finansowe oraz sprawy organizacyjne dotyczące międzynarodowych wizyt szkoleniowych. Mieliśmy też okazję zwiedzić szkołę, porozmawiać z nauczycielami i uczniami, porównując przy tym systemy edukacyjne w poszczególnych państwach. Taka wymiana doświadczeń to niezwykle ważny element naszego projektu.
Mimo napiętego harmonogramu wizyty starczyło też czasu na zwiedzanie najpiękniejszych miejsc w Heraklionie – stolicy greckiej wyspy Krety. Niezwykłe wrażenie zrobiły na nas ruiny pałacu w Knossos – kolebce cywilizacji minojskiej, spacer wzdłuż murów weneckich oraz starówka z Fontanną Lwów i budynkiem loggii weneckiej. Gospodarze starali się także przybliżyć nam przysmaki kuchni greckiej, dlatego podczas wspólnych posiłków serwowano Souvlaki (mięso, kilka frytek, pomidory, cebula, sos tzatziki ciasno zawinięte w pitę), Dolmades (greckie gołąbki, czyli ryż zawinięty w liście winogron) i wiele innych, a do tego wszechobecna Horiatiki (sałatka grecka).
Słoneczna i ciepła aura, a także gościnność mieszkańców wyspy sprawiły, że można było poczuć się tu wyjątkowo. Osobisty kontakt z partnerami projektu daje też nadzieję na dalszą owocną współpracę.
Renata Zalewska – koordynator projektu
Napisz komentarz
Komentarze