Czy odporność się starzeje?

Na naszą starość pracujemy całe życie.

I nie tylko zdrowie mam na myśli. Również dbanie o relacje z najbliższymi, przyjaciółmi, otoczeniem przełoży się na jakość sędziwych dni.

Trudno o to wszystko zadbać w pędzie dzisiejszego życia, kiedy doba zaczyna być za krótka na realizację codziennych obowiązków.

Jak znaleźć czas na spokojną chwilę przy kawie z książką, obejrzenie ulubionego filmu czy spędzenie czasu z bliskimi lub przyjaciółmi?

Wielu z nas myśląc o emeryturze snuje plany na ten czas. A czas to dla nas luksus, którego niedostatek odczuwamy najbardziej teraz. Należy jednak mieć na uwadze, że każda chwila, dobra czy zła - za moment będzie przeszłością i nie da się do niej już wrócić.

Spróbujmy przyjrzeć się, czy nie trwonimy czasu na czynności, których wcale nie musimy robić.

Zatem zacznijmy mądrze gospodarować naszym czasem już teraz, żeby móc w przyszłości cieszyć się wyglądaną z niecierpliwością wolnością od pracy zawodowej w zdrowiu.

Nasz organizm w zaawansowanym wieku będzie miał więcej wymagań niż teraz, również w zakresie odporności.

Jest to dostateczny powód, żeby sobie uświadomić jak ważna jest rola zdrowego trybu życia w kontekście szeroko pojętego zdrowia i urody ciała.

Z wiekiem, wraz z postępującym starzeniem się organizmu zwalnia również metabolizm, a co za tym idzie spada również odporność na infekcje wirusowe, rośnie też podatność na powikłania po nich: zapalenie oskrzeli, płuc, zapalenie wsierdzia, osierdzia, mięśnia sercowego, zawał serca, nagły zgon sercowy czy zastoinowa niewydolność serca.

Kolejnym czynnikiem są różne schorzenia, których przybywa związane z układem krążenia, układem moczowym, układem nerwowym czy aparatem ruchu.

Dodatkowymi elementami upośledzającymi działanie sytemu odpornościowego są: niezdrowa i niezbilansowana dieta, nałogi, brak ruchu, stres, problemy ze snem (bezsenność).

Ale to nie jest żadną tajemnicą. Pytanie – co z tą wiedza robimy?

Wiemy już, że osoby starsze i cierpiące na choroby przewlekłe, są bardzo mocno zagrożone infekcjami szczególnie zagrożeniem, jakim jest koronawirus.

Nie ma skutecznej metody, która w stu procentach chroniłaby przed infekcjami, ale dzięki właściwej profilaktyce możemy wzmocnić naszą odporność.

W rekomendacjach żywieniowych podkreśla się znaczenie konkretnych składników podnoszących odporność: witaminy A, C, D, B12 i B6, kwas foliowy, kwasy omega – 3, cynk, miedź, żelazo oraz selen.

Witamina A jest niezbędna w regeneracji błon śluzowych, które stanowią barierę dla patogenów (naturalnie występuje min.: w pomidorach, marchwi, papryce).

Witamina C uszczelnia naczynia krwionośne i błony śluzowe, przez które wnikają wirusy (występuje w kiszonkach, owocach jagodowych, papryce, zielonych warzywach).

Witamina D, którą organizm może wytworzyć sam pod wpływem światła słonecznego, a której niedobory maja prawie wszyscy w naszej szerokości geograficznej – wpływa nie tylko na odporność, ale zdrowe kości i prawidłowo funkcjonujące mięśnie. Jej źródłem są min.: ryby i jaja.

Witamina B12 znajduje się w produktach pochodzenia zwierzęcego, B6 w produktach zbożowych, w tym szczególnie w kaszy gryczanej, a także w kiełkach pszenicy, nasionach roślin strączkowych, orzechach, a kwas foliowy mamy w: brokułach, brukselce, szpinaku, sałacie, szparagach, nasionach roślin strączkowych, drożdżach, produktach pełnoziarnistych, jarmużu, papryce, malinach, kiwi i pomarańczach. Źródłami selenu są: orzechy brazylijskie, owoce morza, podroby, cebula, czosnek, pomidory, tuńczyk, otręby pszenne, brązowy ryż, zielone warzywa, płatki zbożowe, cynku: ostrygi, wieprzowina, wołowina, indyk, żółtka jaj, drożdże, mleko, kiełki pszenicy, pestki dyni, nasiona roślin strączkowych, otręby pszenne, cebula, czosnek, karczochy, nasiona sezamu oraz słonecznika, żelaza szczególnie czerwone mięso, a ponadto białe mięso, buraki, boćwina, jaja, pełne ziarna zbóż.

Można się wspierać również tranem zawierającym bardzo ważne kwasy omega 3.

Nie należy zapominać o tak zdrowych produktach jak: kiszonki, czosnek, cebula, bez czarny, imbir, aronia, maliny, miód i propolis, aloes, pokrzywa, rokitnik, które bogate są w składniki bioaktywne, w tym szczególnie ważne antyoksydanty.

Równie ważna jak zdrowa dieta jest regularna aktywność fizyczna w jakiejkolwiek postaci. Mogą to być nawet zwykłe spacery – ważne, by były regularne, ale niekoniecznie długie. Mogą to być różne ćwiczenia i sporty dostosowane do stanu zdrowia i możliwości fizycznych.

Prawidłowo funkcjonujący układ odpornościowy, dbałość o higienę, stosowanie się do zaleceń profilaktycznych oraz unikanie skupisk ludzi to jedyna broń, którą posiada człowiek, aby chronić się przed zakażeniem wirusami w sędziwym wieku.

Naturalnie zastosowanie się do powyższych sugestii nie spowoduje, że nasz układ odpornościowy cofnie się w czasie i zacznie działać jak przed laty, ale z pewnością poprawi się jego funkcjonowanie.

Zatem wnioski nasuwają się same – na jakość naszego życia pracujemy cały czas i to od nas zależy jak będziemy cieszyć się czasem na emeryturze.

Jolanta Śmiałkowska

doświadczony specjalista pielęgnacji skór problematycznych,

kosmetolog z pasji, szkoleniowiec kosmetyczny,

pasjonatka jazdy na rowerze i zdrowo-pięknego życia


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz
Komentarze
zachmurzenie umiarkowane

Temperatura: 12°CMiasto: Gostynin

Ciśnienie: 1019 hPa
Wiatr: 13 km/h

Ogłoszenia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama