Jak wygląda obróbka mięsa w restauracji?

Mięso stanowi podstawę polskiej kuchni. Choć obecnie panuje moda na wegetarianizm i weganizm to zdecydowana większość Polaków preferuje dania mięsne zarówno przygotowane ze zwierząt hodowlanych, jak i z dziczyzny.

Nie dziwi zatem fakt, że obróbka mięsa w gastronomii stanowi znaczną część pracy kucharzy, dlatego warto wyposażyć kuchnię w odpowiednie urządzania do krojenia mięsa. Takim niezbędnym sprzętem, którego nie może zabraknąć w każdej profesjonalnej gastronomii jest krajalnica do wędlin, która usprawnia proces produkcji potraw oraz pozwala zaoszczędzić mnóstwo czasu i energii pracowników oraz pieniędzy właścicielom.

Urządzenia do krojenia mięsa, które usprawniają proces przygotowywania potraw

Obróbka mięsa w gastronomii może dzielić się na obróbkę brudną i czystą. Pierwsza z nich polega na oddzieleniu od mięsa tych części, które nie nadają się do spożycia np. kości, z kolei druga dotyczy czynności związanych z nadawaniem mięsu odpowiedniego kształtu i wielkości. Mięso jest rozdrabniane, mielone czy krojone, dlatego różne kotleciarki, nadziewarki czy urządzania do krojenia mięsa to absolutna podstawa w profesjonalnej kuchni, a wśród nich niezastąpiona będzie krajalnica do wędlin.

Krajalnice do wędlin są idealne zarówno do małej, jak i dużej gastronomii. Można je znaleźć w restauracjach, w punktach sprzedających świeże kanapki czy w firmach cateringowych. Krajalnica do wędlin nie tylko przyspiesza krojenie jednakowej grubości plastrów i kawałków mięsa o jednakowej gramaturze. Jest idealna także do krojenia serów, warzyw, owoców i pieczywa. Krajalnice do wędlin stanowią niezastąpiony sprzęt do przygotowywania bardzo wyrafinowanych dań, w których ważna jest duża precyzja krojenia. Przykładem może być carpaccio wołowe, które powstaje z cienko pokrojonych, niemal przezroczystych, plastrów głęboko zamrożonej wołowiny, które dopiero położone na talerzu rozmarzają od jego ciepła.

Krajalnice do wędlin – dlaczego są niezastąpione do obróbki mięsa?

Krajalnica do wędlin to niezwykle pomocny sprzęt, który znacznie przyspiesza pracę kucharzy. Pozwala w krótkim czasie pokroić mięso na jednakowe kawałki o tej samej grubości i gramaturze. Jej inteligentna budowa umożliwia ustalić grubość plastrów wędlin i kawałków mięsa według potrzeb. Dodatkowo nie wymaga wkładania w krojenie siły, dzięki czemu oszczędza energię pracowników podczas obróbki dużej ilości mięsa. Krajalnice do wędlin posiadają także system, który chroni ręce kucharzy przed poważnymi skaleczeniami, które podczas krojenia mięsa nożem w pośpiechu zdarzają się bardzo często. Te urządzenia do krojenia mięsa wykonane są z wysokiej jakości materiałów, które nie wchodzą w reakcje z mięsem, a przy tym są wyjątkowo proste w obsłudze i czyszczeniu oraz mogą pracować  nieprzerwanie przez wiele godzin. Dlatego też krajalnice do wędlin to idealny sprzęt do obróbki mięsa w profesjonalnej gastronomii małej i dużej.


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz
Komentarze
zachmurzenie duże

Temperatura: 12°CMiasto: Gostynin

Ciśnienie: 1022 hPa
Wiatr: 12 km/h

Ogłoszenia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama