Jak wygląda dieta śródziemnomorska?
Zwyczaje żywieniowe cieszące się popularnością na południu Europy mają dobroczynny wpływ na zdrowie i mogą być pomocne w walce z wieloma chorobami. Prozdrowotne właściwości diety śródziemnomorskiej spowodowały, że zadomowiła się ona na stałe w ofercie cateringów dietetycznych. Bogactwo świeżych produktów: ryb, owoców morza, warzyw, owoców i aromatycznych ziół to gwarancja tego, że dieta pudełkowa https://afterfit-catering.pl/wloclawek/ będzie nie tylko smaczna, ale też bardzo zdrowa. W diecie śródziemnomorskiej znajdziemy pełnoziarniste produkty zbożowe, sfermentowane produkty mleczne, dobrej jakości oliwę z oliwek, nasiona roślin strączkowych czy orzechy. To dieta zalecana osobom chorującym na insulinooporność i cukrzycę.
Dieta pudełkowa dla diabetyków
Podstawą w diecie cukrzycowej jest dbanie o optymalne proporcje makroskładników oraz dużą ilość warzyw, które są bogate w błonnik i mają niewielki wpływ na glikemię. Dobrze skomponowana dieta pudełkowa dla cukrzyków powinna zawierać wolnowchłaniające się węglowodany, takie jak: grube kasze, ciemny ryż, razowe makarony i pieczywo czy soki warzywne. Z codziennego jadłospisu należy wyeliminować potrawy słodkie, słone i tłuste, a także żywność wysoko przetworzoną. Zwróćmy uwagę, czy dieta pudełkowa nie zawiera zbyt dużo owoców i czy są to owoce o niskim indeksie glikemicznym. Chociaż nie są one zakazane, to powinny być spożywane w niewielkich ilościach, gdyż zawierają fruktozę, która podnosi poziom glikemii we krwi.
Insulinooporność – z czym to się je?
Insulinooporność to zaburzona wrażliwość tkanek i komórek na działanie insuliny. Prowadzi to do nieprawidłowego metabolizmu białek, cukrów i lipidów oraz wzmożonej produkcji insuliny. Upośledzona wrażliwość na insulinę z biegiem czasu może doprowadzić do cukrzycy typu 2. Jest to schorzenie, które bardzo często nie daje objawów, z uwagi na to, że trzustki jest w stanie produkować zwiększone ilości insuliny. jednak z upływem czasu wydolność trzustki spada, a organizm zaczyna odczuwać poważne konsekwencje zdrowotne z obniżonej wrażliwości na insulinę. Dlatego też bardzo ważna jest odpowiednia dieta, mająca zarówno lecznicze, jak i profilaktyczne działanie. Dieta pudełkowa w przypadku insulinooporności opiera się przede wszystkim na produktach o niskim indeksie glikemicznym, odpowiednich proporcjach makroskładników i wyeliminowaniu źródeł cukru dodanego. Wybierajmy posiłki bogate w błonnik, takie jak warzywa, owoce, rośliny strączkowe i produkty pełnoziarniste. W naszej diecie powinny znaleźć się również dobrej jakości tłuszcze w postaci nierafinowanych olejów zimnotłoczonych. Ważne jest także przestrzeganie przerw pomiędzy poszczególnymi posiłkami, co pozwala nam na większą kontrolę poziomu insuliny.
Napisz komentarz
Komentarze