Catering dietetyczny na zasadach diety śródziemnomorskiej

Dieta śródziemnomorska jest często polecana osobom mającym zaburzony metabolizm węglowodanów i pacjentom z nadciśnieniem oraz podwyższonym cholesterolem. Uznawana za najzdrowszą z diet ma dobroczynny wpływ na układ krążenia, zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób nowotworowych, czy też może zapobiegać alergiom u potomstwa. Ten pochodzący z regionu basenu Morza Śródziemnego styl żywienia znajduje coraz większą popularność na całym świecie. Nie tylko ze względu na nieocenione właściwości dla naszego organizmu, ale także ze względu na ideę celebrowania wspólnego posiłku i szukanie równowagi między aktywnością fizyczną a odpoczynkiem.

Jak wygląda dieta śródziemnomorska?

Zwyczaje żywieniowe cieszące się popularnością na południu Europy mają dobroczynny wpływ na zdrowie i mogą być pomocne w walce z wieloma chorobami. Prozdrowotne właściwości diety śródziemnomorskiej spowodowały, że zadomowiła się ona na stałe w ofercie cateringów dietetycznych. Bogactwo świeżych produktów: ryb, owoców morza, warzyw, owoców i aromatycznych ziół to gwarancja tego, że dieta pudełkowa https://afterfit-catering.pl/wloclawek/ będzie nie tylko smaczna, ale też bardzo zdrowa. W diecie śródziemnomorskiej znajdziemy pełnoziarniste produkty zbożowe, sfermentowane produkty mleczne, dobrej jakości oliwę z oliwek, nasiona roślin strączkowych czy orzechy. To dieta zalecana osobom chorującym na insulinooporność i cukrzycę.

Dieta pudełkowa dla diabetyków

Podstawą w diecie cukrzycowej jest dbanie o optymalne proporcje makroskładników oraz dużą ilość warzyw, które są bogate w błonnik i mają niewielki wpływ na glikemię. Dobrze skomponowana dieta pudełkowa dla cukrzyków powinna zawierać wolnowchłaniające się węglowodany, takie jak: grube kasze, ciemny ryż, razowe makarony i pieczywo czy soki warzywne. Z codziennego jadłospisu należy wyeliminować potrawy słodkie, słone i tłuste, a także żywność wysoko przetworzoną. Zwróćmy uwagę, czy dieta pudełkowa nie zawiera zbyt dużo owoców i czy są to owoce o niskim indeksie glikemicznym. Chociaż nie są one zakazane, to powinny być spożywane w niewielkich ilościach, gdyż zawierają fruktozę, która podnosi poziom glikemii we krwi.

Insulinooporność – z czym to się je?

Insulinooporność to zaburzona wrażliwość tkanek i komórek na działanie insuliny. Prowadzi to do nieprawidłowego metabolizmu białek, cukrów i lipidów oraz wzmożonej produkcji insuliny. Upośledzona wrażliwość na insulinę z biegiem czasu może doprowadzić do cukrzycy typu 2. Jest to schorzenie, które bardzo często nie daje objawów, z uwagi na to, że trzustki jest w stanie produkować zwiększone ilości insuliny. jednak z upływem czasu wydolność trzustki spada, a organizm zaczyna odczuwać poważne konsekwencje zdrowotne z obniżonej wrażliwości na insulinę. Dlatego też bardzo ważna jest odpowiednia dieta, mająca zarówno lecznicze, jak i profilaktyczne działanie. Dieta pudełkowa w przypadku insulinooporności opiera się przede wszystkim na produktach o niskim indeksie glikemicznym, odpowiednich proporcjach makroskładników i wyeliminowaniu źródeł cukru dodanego. Wybierajmy posiłki bogate w błonnik, takie jak warzywa, owoce, rośliny strączkowe i produkty pełnoziarniste. W naszej diecie powinny znaleźć się również dobrej jakości tłuszcze w postaci nierafinowanych olejów zimnotłoczonych. Ważne jest także przestrzeganie przerw pomiędzy poszczególnymi posiłkami, co pozwala nam na większą kontrolę poziomu insuliny.


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz
Komentarze
zachmurzenie duże

Temperatura: 12°CMiasto: Gostynin

Ciśnienie: 1022 hPa
Wiatr: 14 km/h

Ogłoszenia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama