Starosta Tomasz Matuszewski witając gości wspomniał jak w 1993 roku będąc wówczas nauczycielem w SP nr 3 walczył z automatami do coca coli.
W targach wzięły udział firmy oferujące żywność ekologiczną, piekarnie ekologiczne i polskie zagrody edukacyjne. Dzięki nim młodzież GCE, SP nr 1 i SP nr3 (klasy siódme), Gimnazjum nr 1 i Gimnazjum nr 2 (klasy drugie) w Gostyninie mogli podziwiać i smakować zdrową żywność ekologiczną. Wszyscy zainteresowani uczestniczyli w ciekawych prelekcjach i konferencjach tematycznych, a kilkoro uczniów wzięło udział w Szkolnym Konkursie Kulinarnym.
Lucyna Kozłowska z Katedry Dietetyki Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie zachęcała do spożywania warzyw i owoców i unikania tłustych potraw.
Psycholog transportu Andrzej Markowski twierdzi, że właściwe odżywianie ma duży wpływ na bezpieczeństwo na drogach.
Organizacja tego wydarzenia była możliwa dzięki zaangażowaniu dyrekcji, nauczycieli, uczniów technikum handlowego i technikum żywienia, a przede wszystkim wystawców czyli firm produkujących zdrową żywność i firmie sponsorującej Szkolny Konkurs Kulinarny- sklepowi Kaufland w Gostyninie.
W związku z tym wydarzeniem Dyrekcja Gostynińskiego Centrum Edukacyjnego i Samorząd Uczniowski bardzo serdecznie dziękują wystawcom i sponsorom II Targów Zdrowej Żywności , a w szczególności;
Zaprzyjaźnionej z naszą szkołą firmie Green Factory ze Zdunowa pod Płońskiem, firmę współpracującej z Instytutem Żywienia ,z kilkusetmilionowymi obrotami w branży warzywnej, produkującej do spożycia świeże mieszanki sałat oraz warzywnych produktów typu convenience i gotowych tzw. konceptów kulinarnych na bazie świeżych warzyw np. wsadów koktajlowych . Firmę reprezentowała pełniąca funkcje głównego koordynatora Zespołu Badań i Rozwoju mgr Agnieszka Piątkowska – Sieklicka ,(warto dodać , ze pani Agnieszka jest absolwentką Technikum Żywienia w GCE). Pani koordynator ds. badan i rozwoju w firmie Green Factory wygłosiła także 2 prelekcje na temat roli roślin zielonych w odżywianiu młodzieży dla młodzieży ze szkół podstawowych i gimnazjalnych.
Znaczenie ryb w odżywianiu mogliśmy promować dzięki pomocy menagera Zakładu Przetwórstwa Rybnego FILERYB spod Płocka – pana Andrzeja Kani . Firma ta produkuje bogaty asortyment sałatek rybnych, miedzy innymi z krabów i różne warianty produktów z najzdrowszej ryby- śledzia obfitującej w kwasy omega 3
Prawidłowe odżywianie to także ekologiczne mięso z drobiu, dzięki pomocy właściciela firmy Polskie EKO ZAGRODY- pana Adama Ostrowskiego z Kunek k Szczawina Kościelnego – producenta w 100 % żywności ekologicznej z kurcząt, kaczek, gęsi i indyków , a także ekologicznych warzyw i owoców mogliśmy uświadamiać młodzieży, że istotne dla naszego zdrowia jest to, co jemy, Firma słynie z wyrobu w pełni ekologicznych wędlin drobiowych przyprawianych naturalnym przyprawami, które mogą spożywać diabetycy i alergicy, posiada sklepy w wielu miastach i wciąż zdobywa nowych klientów wśród ludzi dbających o swoje zdrowie
Dzięki uprzejmości i pomocy prezesa Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Sannikach – pani Mirosławy Dobaczewskiej mogliśmy pokazać młodzieży, jakie znaczenie w zdrowym odżywianiu ma spożycie wapnia i kultur dobroczynnych bakterii probiotycznych i prebiotycznych, Firma ta produkuje bogaty asortyment wyrobów mleczarskich - bez poprawiania natury-, a produktem wszędzie rozpoznawalnym i pożądanym nie tylko przed świętami ...jest słynny sannicki ser twarogowy, obecnie proponowany także w wersji zmielonej w estetycznych wiaderkach.
Zdrowe odżywianie to także produkty roślinne, nasiona, bakalie, owoce suszone, oleje roślinne , produkty zielarskie . Dzięki uprzejmości właścicielki Sklepu ze Zdrową Żywnością AGATEX – pani Eweliny Krzywoszonek młodzież mogła się dowiedzieć jakie znaczenie w odżywianiu mają nasiona chia, ostropestu, olej lniany , kokosowy czy inne produkty roślinne , a w specjalnym kąciku kawiarnianym mogła smakować kilka odmian dobroczynnej dla zdrowia zielonej herbaty. Sklep oferuje bogaty asortyment zdrowej żywności, produktów zielarskich, ekologicznych przypraw , znajduje się w Galerii Handlowej w Gostyninie
. II Szkolne Targi zdrowej Żywności sponsorowała także firma z Warszawy słynąca z ekologicznych słodyczy COCOA SUROVITAL . Produkty COCOA to 100% organicznych składników , przede wszystkim surowa czekolada , ziarno kakaowca , produkty bez mleka, glutenu i soi . Firma ta produkuje na rynki w Austrii, Bułgarii, Czechach, Danii, Estonii, Finlandii, Francji, Niemczech, Norwegii, Polsce, Słowacji, Szwecji, Japonii oraz Australii. Dziękujemy menagerowi z tej firmy – panu Marcinowi Rendak
Serdecznie dziękujemy prezesowi znanej lokalnej piekarni DUBIELAK- panu Dariuszowi Dubielakowi , który podzielił się z nami bogatym asortymentem zdrowego pieczywa.
Dziękujemy także państwu Woźniakom z Grójca zrzeszonym w koncernie: Jabłka Grójeckie z Warki , który chroni i promuje 27 odmian polskich jabłek min Gala, Gloster, Idared, Lobo, Ligol Tereny te nazywane są sadem Europy, również z tego powodu ze w XVI wieku uprawę jabłoni w tym miejscu zapoczątkowała królowa Bona To stamtąd mieliśmy te piękne owoce, a jabłko już drugi rok jest logo naszych szkolnych targów.
Bardzo serdecznie podziękowania kierujemy dla Państwa Ewy i Petera Stratenwerth, właścicieli pierwszej ekologicznej w Polsce BIO PIEKARNI w GRZYBOWSKIEJ ARCE. Bio-piekarnia w Grzybowskiej Arce” powstała 10 lat temu, obecnie jest uznawana za pierwszą w Polsce piekarnię ekologiczną. Wypiekany przez nią chleb nazwano „hruby”. Określenie to oznacza chleb gruboziarnisty, z mąki z pełnego przemiału, firma ta produkuje także ekologiczne sery i ciastka
II Szkolne Targi Zdrowej Żywności to kontynuacja projektu edukacyjnego, który pozwala młodzieży z Technikum Żywienia i Technikum Handlowego w GCE zdobyć umiejętności w zakresie organizacji, promocji, komunikacji , nawiązywania relacji , a przede wszystkim pogłębienia wiedzy zawodowej i wiedzy o zdrowym odżywianiu. Uczniowie technikum klas 1-4 debiutowali w roli współorganizatorów targów, a od naszych wystawców mieli okazje uczyć się profesjonalnego podejścia do promowania zdrowej żywności
Szanowni wystawcy i sponsorzy, David Steindl-Rast powiedział, że: W codziennym życiu wyraźnie widać, że to nie szczęście czyni nas wdzięcznymi, lecz wdzięczność – szczęśliwymi. To dzięki Państwa przyjaznemu nastawieniu do młodego pokolenia i projektów edukacyjnych mogliśmy promować zdrową i ekologiczną żywność – za taki piękny gest dla szkolnictwa zawodowego bardzo serdecznie dziękujemy.
Ponadto Dyrekcja GCE dziękuje pani profesor Urszuli Cichorackiej i uczniom z Technikum Żywienia za organizację pokazu degustacyjnego, konkursu kulinarnego, stoiska firmowego Technikum Żywienia, paniom profesor Monice Baranowskiej i Danucie Adamskiej i uczniom Technikum Handlowego za współorganizowanie części wystawowej , oprawę wizualną stoisk , pani profesor Bogumile Łoś i uczniom Technikum Budowlanego za projekt i wykonanie 10 estetycznych stoisk, pani Joannie Zając z PSSE w Gostyninie za wygłoszenie prelekcji tematycznej i sklepowi Kaufland w Gostyninie za sponsorowanie produktów i nagród w Szkolnym Konkursie Kulinarnym.
Anna Majchrzak/and
Napisz komentarz
Komentarze