Reklama

Salmonella w salami ze znanej sieci marketów. GIS ostrzega konsumentów

Główny Inspektorat Sanitarny (GIS) podał informację o wykryciu bakterii Salmonella w partii salami, które na rynek wprowadziła firma Lidl. Spożycie produktu wiąże się z potencjalnym ryzykiem zatrucia pokarmowego - czytamy w komunikacie GIS.

Zagrożenie:

 

Główny Inspektor Sanitarny został poinformowany poprzez System Wczesnego Ostrzegania o Niebezpiecznej Żywności i Paszach o wykryciu bakterii Salmonella spp. w określonej poniżej partii salami pochodzącego z Włoch. Spożycie produktu, szczególnie bez obróbki termicznej, wiąże się z potencjalnym ryzykiem zatrucia pokarmowego.

 

Szczegóły dotyczące produktu:

 

Nazwa produktu: Salame Strolghino

Numer partii: 16

Data minimalnej trwałości: 01/05/2023, 30/04/2023, 28/04/2023

Producent: Salumificio Galli Remo Srl, Via Milano 187 46019 Cogozzo di Viadana, numer identyfikacyjny CE IT 1212 L

Dystrybutor w Polsce: Lidl sp. z o.o. sp.k. z siedzibą w Jankowicach, ul. Poznańska 48, 62-080 Tarnowo Podgórne

Kraj pochodzenia: Włochy

 

Działania podjęte przez przedsiębiorcę i organy urzędowej kontroli:

 

Producent we Włoszech i Dystrybutor w Polsce wdrożyli procedurę wycofania wskazanej partii ze sprzedaży.

Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej prowadzą postępowanie wyjaśniające w przedmiotowej sprawie.

 

Zalecenia dla konsumentów:

 

Konsumenci, którzy kupili wskazaną w komunikacie partię produktu, nie powinni jej spożywać.

 

Główny Inspektorat Sanitarny

Więcej o autorze / autorach:
Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze

pochmurnie

Temperatura: 5°C Miasto: Gostynin

Ciśnienie: 1018 hPa
Wiatr: 9 km/h

Ogłoszenia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama