Naczelną funkcją tej witaminy jest zapewnienie równowagi wapniowo – fosforanowej oraz zachowanie prawidłowego wzrostu, budowy i mineralizacji naszych kości.
Coraz więcej badań jednak wskazuje na jej znacznie szersze, wielokierunkowe działanie w naszym organizmie.
My, ludzie syntezujemy witaminę D w ok. 80-90% w skórze pod wpływem promieni UVB o długości fali 290 nm. Synteza ta trwa nie dłużej niż 30 minut.
Witamina D znajduje się również w produktach pochodzenia zwierzęcego.
Jej niedobór może powodować zaostrzenie się takich chorób skórnych, jak: łuszczyca, toczeń rumieniowaty układowy, atopowego zapalenia skóry u dzieci oraz schorzeń związanych z alergią.
„Niedobór witaminy D3 stwierdza się, gdy jej stężenie w surowicy krwi jest niższe niż 20 ng/ml, taki stan wpływa na zaburzenie homeostazy fizjologicznej organizmu i może przyczyniać się do zwiększenia zachorowania lub zaostrzenia wielu chorób.
Przyczyny niedoboru witaminy D:
- zmniejszona synteza skórna,
- niedobory w diecie u dzieci karmionych wyłącznie mlekiem matki,
wynikające z niewielkiej ilości witaminy D w pokarmie kobiecym – około
20 IU/l,
- niewłaściwie zbilansowana dieta, zawierająca małą ilość pokarmów
bogatych w tę witaminę, np. wegańska oraz makrobiotyczna,
- brak ruchu oraz niedostateczna ilość nasłonecznienia w ciągu dnia,
szczególnie w okresie październik-kwiecień,
- zażywanie niektórych leków, np. retinodiów, teracyklin- UWAGA
„trądzikowcy”
- zaburzenia związane z zespołem złego wchłaniania, powodującego także
zmniejszone wchłaniane tłuszczów, będące konsekwencją nieleczonej
dietą choroby trzewnej, chorobyCrohna oraz leków hipolipemizujących,
powodujące spadek wchłaniania tej witaminy,
- otyłość powodująca ograniczenie biodostępności witaminy D z powodu
magazynowania jej w tkance tłuszczowej
- zażywanie leków zapobiegających odrzuceniu przeszczepu,
farmakoterapia stosowana w leczeniu epilepsji,
- choroby nabyte, np. nadczynność tarczycy, wywołujące wzrost
metabolizmu 25-hydrosywitaminy D3, co skutkuje jej niskim stężeniem w
surowicy krwi,
- choroby dziedziczne, np. krzywica typu 1 – ogranicza syntezę witaminy D
na skutek mutacji genu kodującego25-hydroksylazę w nerkach”
Aktywną postać witaminy D stosuje się w leczeniu:
łuszczycy - wiele badań klinicznych wykazuje znaczna poprawę leczonej łuszczycy poprzez stosowanie preparatów z witaminą D zewnętrznie oraz doustnie (po kilku tygodniach stosowanej terapii u około 80% chorych )
pęcherzycy -zespół schorzeń o przewlekłym charakterze, obejmuje skórę oraz błony śluzowe a zmianą pierwotną w tej chorobie jest pęcherz
tocznia rumieniowatego układowego (SLE)- choroba tkanki łącznej dotycząca głównie kobiet
alergii pokarmowych,
alergicznego nieżytu nosa,
astmy,
przewlekłej pokrzywki,
nowotworów złośliwych skóry- Kalcytriol zatrzymuje namnażanie się komórek nowotworowych i w rezultacie spowalnia, a nawet hamuje rozwój nowotworów.
Niedobór witaminy D powoduje konieczność jej suplementacji. W Polsce wpływ na jej deficyt mają liczne czynniki, a wśród nich najważniejszym jest niedostateczne nasłonecznienie wynikające z szerokości geograficznej. Stężenie witaminy D wykazuje charakterystyczne wahania zależne od pory roku. Największe niedobory notuje się w zimie i wczesną wiosną, a najmniejsze latem. Taka sytuacja rodzi konieczność suplementacji witaminy D w dawkach dostosowanych do konkretnej pory roku w celu optymalnego pokrycia zapotrzebowania. Dawki te zwykle nie niosą za sobą niebezpieczeństwa przedawkowania.
Jak ważny jest właściwy poziom witaminy D w naszym organizmie dowodzą badania naukowców z 30 niezależnych ośrodków medycznych na świecie, które prowadzą do wniosku, że należy zacząć wzbogacać Witaminą D produkty spożywcze.
Autorzy badań klinicznych zwracają uwagę na to, że nie jesteśmy w stanie utrzymać właściwego stężenia witaminy D w naszej krwi z powodu braku słońca, złego odżywiania czy nieregularnej suplementacji.
Okaże się, czy podobnie jak w: Kanadzie, Finlandii, Indiach czy Wielkiej Brytanii w latach 50 ub. w. – nasza żywność zostanie wzbogacona witaminą D.
Do tego czasu musimy sami zadbać o siebie i dla zdrowej skóry, ogólnego zdrowia powinniśmy sięgnąć po dobrej jakości witaminę D.
Warto zwrócić uwagę na to, żeby był to produkt wolny od: stearynianu magnezu, dwutlenku tytanu, laktozy, glutenu, konserwantów, antyzbrylaczy, soli, cukru, syntetycznych słodzików, aromatów i barwników.
Żródła:
Front Endocrinol 2018,
Rationale and Plan for Vitamin D Food Fortification
Karolina Sałagan „Kosmetologia” 01.2016r.
Jolanta Śmiałkowska
kosmetolog z pasji, szkoleniowiec kosmetyczny,
pasjonatka jazdy na rowerze i zdrowego życia
Napisz komentarz
Komentarze