Jak czekolada wpływa na organizm?

Czekolada to jedna z popularniejszych i lubianych słodkich przekąsek na świecie. Może występować pod wieloma postaciami. Jest składnikiem wykwintnych deserów, rozgrzewających napojów oraz oryginalnym dodatkiem do dań, nawet tych mięsnych. Czekolada właściwości ma różne, mimo iż jest kaloryczna, jest też bogata w polifenole oraz zawiera cenne pierwiastki i witaminy. Poniżej znajdziesz najważniejsze informacje o właściwościach odżywczych czekolady, a także o jej działaniu  na organizm człowieka.

Czekolada to jedna z popularniejszych i lubianych słodkich przekąsek na świecie. Może występować pod wieloma postaciami. Jest składnikiem wykwintnych deserów, rozgrzewających napojów oraz oryginalnym dodatkiem do dań, nawet tych mięsnych. Czekolada właściwości ma różne, mimo iż jest kaloryczna, jest też bogata w polifenole oraz zawiera cenne pierwiastki i witaminy. Poniżej znajdziesz najważniejsze informacje o właściwościach odżywczych czekolady, a także o jej działaniu  na organizm człowieka.

Właściwości odżywcze czekolady — ile kalorii ma czekolada?

Czekolada w głównej mierze składa się z miazgi kakaowej. Im więcej tego składnika, tym czekolada jest bardziej gorzka oraz ma więcej cennych dla zdrowia składników. Czekolada swoje wartości odżywcze zawdzięcza właśnie obecności kakao. Drugim, ważnym składnikiem czekolady jest tłuszcz kakaowy. Czekolada może zawierać cukier, mleko oraz inne dodatki, np. bakalie, owoce liofilizowane lub kremy. Dobrej jakości wyroby nie zawierają sztucznych dodatków, takim produktem jest np. czekolada callebaut. Miazga kakaowa jest bogata w magnez, potas, żelazo oraz w cynk. Zawiera też witaminy z grupy B, głównie niacynę. Szczególnym i charakterystycznym składnikiem jest teobromina. To naturalnie występujący alkaloid, który ma działanie podobne do kofeiny lub teiny. Wysokiej jakości czekolada, która zawiera duże ilości kakao, jest bogata w przeciwutleniacze oraz w kwasy omega. Trzeba jednak dodać, że czekolada jest dość kaloryczna, ponieważ za ilość kalorii odpowiada kakao, tłuszcz kakaowy oraz dodatek cukru. W 100 g produktu znajduje się ponad 500 kcal, choć może być ich nawet 600!

Korzyści z jedzenia czekolady

Nie da się jednoznacznie odpowiedzieć na pytanie, czy czekolada jest zdrowa. Jedzenie czekolady może przynosić spore korzyści dla zdrowia, oczywiście o ile spożywa się ją w umiarkowanych ilościach i wybiera się produkty o dużej zawartości miazgi kakaowej bez sztucznych dodatków. Gorzka czekolada w formie kostek lub jako gorący napój doskonale poprawia humor oraz dostarcza organizmowi cennych polifenoli. Te naturalnie występujące związki, są silnymi przeciwutleniaczami, które niwelują stres oksydacyjny. Dlatego uważa się, że czekolada gorzka spowalnia starzenie się. Warto zwrócić uwagę jeszcze na to, co wyjątkowego zawiera czekolada. Mowa tutaj o alkaloidzie, którym jest teobromina. Substancja działa podobnie jak kofeina i teina, tj. pobudza i delikatnie rozszerza naczynia krwionośne, przez co może zmniejszyć ciśnienie krwi. Niacyna jest wyjątkową witaminą z grupy B, wykazuje silnie działanie przeciwlękowe i antystresowe, podobnie zresztą działa magnez. Czekolada korzystnie działa więc na układ nerwowy, pobudza wydzielanie neuroprzekaźników, jakimi jest serotonina i dopamina, zmniejsza uczucie zmęczenia i łagodzi stres. Jednak równie ważne zalety czekolady to jej smak oraz niepowtarzalny aromat.

Jakie są rodzaje czekolady i do czego można jej używać?

Czekolada może występować pod wieloma postaciami. Może być gorzka, o intensywnym smaku i wysokiej zawartości miazgi kakaowej. Mleczna czekolada zawiera mniej kakao, ale dodatkowo w środku znajduje się cukier oraz mleko w proszku. Czekolada może być też w postaci sypkiej, z niej robi się pyszne, aromatyczne i rozgrzewające napoje. Produkty dzieli się też pod względem pochodzenia, słynna czekolada belgijska w kaletkach, jaką jest np. Callebaut, czekolada może być świetnym dodatkiem do ciast lub bazą do przyrządzania napojów. Płynna czekolada występuje w wielu wariacjach, dobrze komponuje się z przyprawami, np. z chilli lub z imbirem. Dobrze pasują do niej owocowe dodatki, takie jak pomarańcze, maliny i truskawki. To, z czego robi się czekoladę pitną, może zależeć od Twoich upodobań kulinarnych. Możesz śmiało dodawać ulubione przyprawy i stworzyć wyjątkowy, autorski napój. Czekolada w postaci wiórek będzie ciekawą dekoracją wypieków oraz oryginalnym dodatkiem do kawy, a nawet do dań mięsnych. Rozpuszczoną czekoladą można dekorować świeże owoce, a poza tym jest to też nietypowy kosmetyk stosowany do relaksacyjnych masaży ciała. Nie zapominajmy też o pielęgnacyjnych właściwościach ciemnej czekolady do spa, mocno odżywiającej skórę podczas masażu  i działającej relaksacyjnie na całe nasze ciało i umysł.


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz
Komentarze
zachmurzenie duże

Temperatura: 12°CMiasto: Gostynin

Ciśnienie: 1022 hPa
Wiatr: 13 km/h

Ogłoszenia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama