Rola tłuszczów w diecie
Zwykle tłuszcze kojarzą się nam z… łatwym przybieraniem na wadze i to właśnie je w pierwszej kolejności ograniczamy lub eliminujemy, przechodząc na dietę odchudzającą. Tymczasem tłuszcze pełnią bardzo ważne funkcje w naszym organizmie i są niezbędne do jego poprawnego funkcjonowania. Wyróżnia się tłuszcze nasycone i nienasycone, które mogą być pochodzenia zwierzęcego lub roślinnego. Ich podstawową rolą jest wspieranie funkcjonowania układu nerwowego i krwionośnego. Chronią one nasze narządy wewnętrzne, a także pełnią funkcję pomocniczą przy wchłanianiu witamin. Niemniej jednak kluczowym zadaniem tłuszczów jest zapewnianie nam energii do życia i wykonywania codziennych obowiązków.
Tłuszcze mają oczywiście również swą ciemną stronę – spożywanie ich w nadmiarze nie jest zdrowe, gdyż może to prowadzić do rozwoju nadwagi i otyłości, a wraz z nimi chorób układu krwionośnego i pokarmowego. Zapotrzebowanie na tłuszcze uzależnione jest od wielu różnych czynników, w tym m.in. od wieku, płci, stanu zdrowia oraz poziomu aktywności fizycznej.
Dobre źródła tłuszczów w diecie
W naszej codziennej diecie warto zadbać zarówno o tłuszcze pochodzenia roślinnego, jak i zwierzęcego. Posiłkiem, który powinien zawierać najwięcej tłuszczów, jest śniadanie, gdyż jego podstawowym zadaniem jest dostarczenie nam energii do działania. Dobrym wyborem będą jajka (nie należy jednak spożywać ich codziennie), tłuste ryby morskie (np. łosoś), owoce morza, które stanowią drogocenne źródło wielonasyconych kwasów tłuszczowych. Niemniej jednak decydując się na tego typu produkty, warto przyjrzeć się ich pochodzeniu, gdyż mogą one zawierać metale ciężkie. W tym przypadku również świetne zastosowanie znajdzie zasada umiaru.
Świetnym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych są produkty pochodzenia roślinnego, które oprócz dostarczania nam niezbędnej energii, również pozytywnie wpływają na poziom cholesterolu we krwi, a także wspomagają funkcjonowanie układu krwionośnego. Tym samym spełniają ważną rolę w ograniczeniu ryzyka chorób sercowo-naczyniowych, w tym m.in. zawału serca. Wśród ich wartościowych źródeł, należy wymienić m.in. olej rzepakowy, oliwę z oliwek, olej z pestek dyni czy słonecznika, olej z orzechów włoskich i innych typów. Nie należy zapominać również o awokado, które zawiera sporą ilość wartościowych tłuszczów.
Z kolei, jeśli nie wiemy jaki tłuszcz będzie odpowiedni do smażenia, to możemy bez obaw postawić na masło ghee. Sklep ze zdrową żywnością jest jednym z miejsc, w których jest ono dostępne.
Złe źródła tłuszczów w diecie
Mimo że tłuszcze pełnią bardzo wartościową rolę w naszym organizmie, to jednak obok niektórych ich źródeł należy przechodzić szerokim łukiem, a inne można – od czasu do czasu – włączać do swojej diety. Mowa tu o produktach, które zawierają tłuszcze nasycone – mamy tu na myśli przede wszystkim produkty pochodzenia zwierzęcego, które zawierają sporą dawkę „złego” cholesterolu.
Jakich produktów bogatych w tłuszcze, powinniśmy unikać za wszelką cenę? Mowa tu o tzw. trans kwasach tłuszczowych, które możemy spotkać we wszystkich produktach zakazanych na liście osób, które chcą jeść zdrowa. Wśród nich należy wymienić przede wszystkim: popularne fast-foody, słone przekąski (chipsy, paluszki, krakersy), niektóre kremy czekoladowe, a także słodycze (wafelki, czekolady, ciasteczka), serki topione. Zanim zakupimy konkretny produkt, warto wcześniej zapoznać się z jego składem.
Napisz komentarz
Komentarze