Publikacja wskazuje, że połowa przypadków zahamowania wzrostu u dzieci poniżej 2. roku życia rozwija się w czasie ciąży i w pierwszych sześciu miesiącach życia. UNICEF wzywa do pilnych inwestycji w kluczowe programy dotyczące żywienia dziewcząt i kobiet oraz do rozwiązania problemu ich niedożywienia.
Globalny kryzys żywieniowy, najwyraźniej odczuwalny w 12 krajach (Afganistan, Burkina Faso, Czad, Etiopia, Kenia, Mali, Niger, Nigeria, Somalia, Sudan Południowy, Sudan i Jemen) pogłębia się przez toczącą się wojnę w Ukrainie i trwającą suszę, a także konflikty i niestabilność w niektórych krajach regionu. Epicentrum tego kryzysu stanowią Azja Południowa i Afryka Subsaharyjska, gdzie mieszka dwie trzecie spośród wszystkich dorastających dziewcząt i kobiet cierpiących na niedowagę na świecie, a także 3 na 5 doświadczających anemii. Prawdopodobieństwo niedowagi u dziewcząt i kobiet z najuboższych gospodarstw domowych jest dwukrotnie wyższe niż u tych z najbogatszych rodzin.
Globalnie ponad miliard nastolatek i kobiet cierpi z powodu niedożywienia (w tym niedowagi i niskiego wzrostu), niedoborów podstawowych mikroelementów oraz anemii, co ma katastrofalne skutki dla ich życia i samopoczucia.
Dziewczęta i młode kobiety muszą mieć zapewnione odpowiednie odżywianie, by prawidłowo się rozwijać. Jest to kluczowe zwłaszcza podczas ciąży, gdy organizm potrzebuje jeszcze większej ilości niezbędnych składników odżywczych, aby zapewnić właściwy wzrost i rozwój dziecka. Niezaspokojenie tych potrzeb żywieniowych ma poważne konsekwencje zarówno dla matek, jak i ich dzieci.
Renata Bem, Dyrektor Generalna UNICEF Polska
Raport UNICEF zwraca uwagę, że globalne kryzysy nadal nieproporcjonalnie częściej zaburzają dostęp kobiet do odpowiedniej żywności. W 2021 r. w takiej sytuacji było o 126 mln więcej kobiet niż mężczyzn, w porównaniu z różnicą sięgającą 49 mln w 2019 r. W ciągu dwóch lat dysproporcja między płciami w zakresie braku bezpieczeństwa żywnościowego zwiększyła się ponad dwukrotnie.
Światowy kryzys żywnościowy wpędza miliony matek i ich dzieci w poważne niedożywienie. Bez pilnych działań ze strony społeczności międzynarodowej konsekwencje takiej sytuacji mogą trwać przez kolejne pokolenia. Aby zapobiec niedożywieniu dzieci, musimy również zająć się właściwym podejściem do odżywiania dorastających dziewcząt i kobiet. W przeciwnym razie wzrasta ryzyko zagrażających życiu komplikacji, w tym w czasie ciąży i porodu, a szanse na urodzenie niedożywionych dzieci rosną. Co więcej, brak odpowiedniego odżywiania nastolatek i kobiet utrwala nierówności płci, powodując zmniejszenie ich potencjału edukacyjnego czy zawodowego.
Catherine Russell, Dyrektor Generalna UNICEF
Skala zjawiska złego odżywiania wśród dziewcząt i kobiet oraz jego długofalowe konsekwencje wymagają pilnego podjęcia działań. Raport UNICEF wzywa w związku z tym do niezwłocznego poczynienia inwestycji w kluczowe programy dotyczące żywienia dziewcząt i kobiet oraz do jak najszybszego rozwiązania problemu ich niedożywienia.
Marta Marczak
Napisz komentarz
Komentarze